Pages

Monday, 19 December 2011

The one with.. THE checklist.

Ok December is coming to an end soon and that means I have another 2 months +/- to go to prepare for stuff to welcome our 2nd baby k :)

First thing first, YEAY to baby’s first name! :) Hubs has approved it during the recent weekend… ♥

And now.. THE list. Had the chance to go out berdua with hubs during the recent weekend and we had our first round of visit to the baby shops, just to have a look at the kind of things we need and need not to buy for our second baby.

So comparing with the baby list I had for Khayr last time, here goes the list for 2nd baby, of which thank God is a much simpler list -- all thanks to the experience gained during the 1st baby AND the same gender! hehe (I’m just gonna list only the important ones anyway):

For me
  • More of button-type of clothes -- easy for nursing
  • Socks and house slipper
  • Kain batik
  • Tudung sarung yang bodoh2 -- senang nak sarung time orang datang visit.. and doesn’t matter kalau terkena mak nenek minyak serta rempah ratus
  • Maternity pad, disposable undies
  • Confinement set -- I think I’m gonna stick to NR. There’s this one NR pill that works wonders when it comes to that first toilet visit after give birth. Huhu!
  • Tungku -- nak kene remind mama
  • Bengkung -- pun nak kene remind mama
  • Nipple cream
  • Breast pump, storage bottles, sticker, ice packs, cooler bag -- nak kene start keluarkan balik from storage box in the store, basuh, sterilize, and tambah additional ones / beli the new ones for apa2 yang patut
For baby
  • Yassin
  • Diapers -- new born size
  • Baju, booties, mittens, small towels -- recycle from Khayr’s one. But nak la jugak beli a few pairs yang baru kan... :)
  • Minyak yu yee
  • Baby wipes
  • Bath towels
  • Toiletries & grooming set (nail clipper, hair brush, etc) -- I think can share with Khayr since it’s no different
  • Blanket -- this one also can recycle, but nak jugak beli 2-3 helai yang baru :)
  • Napkin -- This one dah banyak kat rumah. We’ll see
  • Baby bag -- Yang ni nak kene beli baru to cater for 2 kids! :) Hubs dah approved jugak on which one. And Muni, thank you so much for helping out with the purchase arrangement.. ♥
  • Benda to tuam telur baby -- yang ni nak kene remind mama
  • Barut -- can use Khayr punya. But nak kena keluarkan balik see whether new ones are needed or not. Kalau perlu, nak kena start bagitau ibu..
  • Nappy liner
  • Cotton wipes
  • Bedding set -- the bedsheet, pillows, and bolsters.. and maybe a small mattress as well.
  • Kelambu -- yang ni boleh guna Khayr punye.
  • Feeding bottles + newborn teats -- gonna stick with Avent
  • Berus + penyepit for bottles -- boleh share dengan Khayr
  • Bottle drying rack -- yang ni rasa nya nak beli lah sebab lepas ni mesti banyak bottles nak keringkan.. Feeding bottles for 2 kids + storage bottles lagi…
  • Bottle liquid cleaner -- nak kene tambah stock
  • Bath tub for baby -- boleh guna Khayr punye
  • Baby hanger -- nak kene tambah another 2 sets, perhaps
  • Stroller -- still contemplating whether or not to buy the new one or just re-use Khayr’s..
  • Car seat -- boleh guna Khayr punya
  • Nursing cover -- dah ada.
  • Changing mat -- oh yang ni nak kena beli cause masa Khayr dulu kitorang tak beli. eksyen tu lah… :P pastu banyak la jugak 'accident' terjadi, though sikit je quantity nye kan. but enough to leave peta Malaysia kat tilam bila tukar pampers / after mandi ;)
  • Diaper rash cream
Hmmm I guess that's all that I can think of (errr... kata important ones. ni macam dah jadi a complete list je ek? hehehe.. ).. Anyway, anything else to add on to the list, anyone?

8 comments:

  1. muehehe..
    aku nak tanya 2 benda..

    1. benda tuk tuam telur tu apa?..mmg kena tuam ke?..ajarlah aku.. =p

    2. baby hanger nak beli kat maner?...ko beli yang cane?aku pun nak cari gaks ni.

    khayr duk stroller lagi ke?aku mmg aleesya duk stroller lagi.tapi kitaorang beli stand board which can attached to the stroller.hehe..makanya jimat lah duit dari membeli satu lagi.kete kitaorang pun tak cukup besar nak sumbat 2 stoller..hehe
    tapi kalu nak tido time jalan2,emmm...akan diubahsuai caranya =p kemudian pk hehe

    ReplyDelete
  2. ashra,

    1. a'ah kena tuam after mandi sbb baby boi takut masuk angin (i.e. hernia).. kalau nurse dtg buat check up after give birth pun dia akan check size telur balance ke tak.. mak aku beli 'jintan2' and balut kan jadik macam sup bunjut tuh.. then masa nak tuam kan just tekap kan kat iron yg panas sikit then tuam kat telur baby.. try la tanye mak ko, kot2 dia ada cara lain?

    2. ohh maksud aku baby hanger ni ialah hanger size kecik.. hehehe.. beli saje di Giant untuk harga yg murah.. otherwise aku rasa kedai2 baby mcm Mothercare, etc tu sume ade gak jual baby hanger.. but lagi cantek lah...

    khayr tak pakai stroller dah.. but bile time keluar yang kitorg tau its his nap time, then kitorg akan angkut stroller for him to sleep.. rasa mcm nak beli baru sbb stroller khayr tuh dah lusuh sgt.. hehe.. beli pun yg murah from sweet cherry.. hmmm tak terfikir pulak ye pasal capacity to put 2 strollers in the car. ok thanks for making me think about this :)

    ada ape2 lagi tak ko nak add on / think its unnecessary?

    ReplyDelete
  3. thanks lilia..
    emm..ok.aku belum lagi tanya mak n MIL aku tentang penjagaan baby boy.aku pun baru tau gaks dari ko ni.hehe.tq2..

    haa..aku nak hanger kecik2 tu la.tak ya lelawa..tapi last aku jumpa masa kat uni dulu.haha.wujud lagi eh?nanti aku cari kat giant.tak pernah perasan laks.yang ada yang bentuk bulat,banyak ranting2 sangkut tu. =)

    emm...apa lagi eh.buat masa skang tak terfikir lagi.apa yang ko listdown tu,sgt berguna gaks tu aku.hehe..kalu terfikir nanti,aku jenguk lagi k? =p

    ReplyDelete
  4. lia, my 2cents - aku mkn gamat healin gamogen harini, esoknye xsakit langsung tempat jahit tu. sungguh miracle! :)

    p/s ashra - beli stand board tu kt mana? n bole attached to any stroller jek ke?

    ReplyDelete
  5. Bagus la ur checklist nie Lia, pinjam eyh..

    Oh ya - kena tuam ye telur baby tuh - sungguh ku tak tau. Nanti kena tanya mak aku suh buat jugak.

    ReplyDelete
  6. lama dah tak singgah blog ko ni.. tetiba aku teringat time bersalin aisy hari tu... mcm aku jugak, siap buat checklist tapi ko punya mcm lagi byk je... huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. kalau nk barut lagi, i pun boleh tlg jahitkan... :P

    -fiezafadilla-

    ReplyDelete