Pages

Sunday, 26 December 2010

The one with... rintihan hati di malam hari...

Ewahhh tajuk tak agak2... hehe.

Anyway. I'm not gonna whine here, but I'm just gonna pour my heart out to see whether am I alone in this or not. Whatever it is, keep the support coming yaw.. That would be much appreciated :)

You see, I get so tired easily ever since baby came into the picture. And I feel a bit.. disgusted with myself. Coz nak kata I've been such a perfect wife who cooks and cleans every.single.time, takde lah kan.. All I do is just the basic stuff. Like taking care of Khayr.. Laundry (itu pun just limited to loading the dirty clothes into washing machines and hanging 'em dry.. coz folding clothes and ironing are Kerol's tasks.. heeeee ~).. Washing dishes.. Making sure things in the house are in place like tukar cadar, tukar towel, kemas rumah sikit2..  Andd... hmm... Anddddd yes, that's it. That's all. Masak pun, kadang2.. Well, ok scratch that. Jarang2. Sigh. And mopping and vacuuming are done by the weekly maid. I've done all the things I need to do at my level best and yet I know there's more to it. And I SO want to improve myself but.. like I said.. I just feel so easily tired.. :(

Is it because of the age factor? I thought every mom will be a supermom naturally so why can't I ?? :( Ni anak baru sorang.. I want to be that supermom everyone is looking up to. Just he way my mom is. Just the way my MIL is. Just the way every mother I know is. Buttttt... sigh! I've always wondered, will my kid(s) say things such as, "My mom's cooking is the best..!" "Rindunye nak makan masakan mak aku.." "My mom is the supermom!" and the like.

Ok lah. Itu je rintihan hati. Semoga 2011 brings a whole lot meaning to my life and family... in ways better than they already were.

*positive thinking.. ting!*

10 comments:

  1. hahhh..

    as for me, i really wanna be one of the mumsies yang cekap tapi look good all the time.. u know what i mean? yang nampak cantik je padahal anak dh berderet.. becos u shud see me nowadays, i look worse than the bibik.. haihhh...

    ReplyDelete
  2. luahan rasa ye.hehe.u did the best da pun tho u think u not.dun stress2 k?

    as 4me,wpun aku housewife,aku pun blum capai thp yg ko impikan tu.aku sendiri pun,hubby membantu gak.
    membesar kan anak/anak2..+ jadi isteri,not an easy task kan.lagi2 kalu keje..ko patut maafkan diri atas kesempatan yg blum dapat ko tunaikan tu.hehehe.

    penat?mmg penatkan..tak kira la keje atau housewife.dua2 ada pros n cons.lebih ini,kurang itu.
    kdg tu terkenang zaman bujang..ohlalala!..komitmen diri sendiri je kan.
    tapi,suami dan anak2 adalah harta dunia akhirat. so,no regrets! wpun byk benda kita blum tunaikan lagi..take ur time =)

    dun wori..u already did the best! dlm cara yg berlainan.hehe.

    opsss..sori.gatal nak komen pjg2.

    ReplyDelete
  3. kira ok la dpt masak "jarang2"..as for me, i was like, never masak for my husband, sejak dah ada suri ni.

    kemas bilik pon husband yg buat, tukar cadar and all that.

    basuh baju pon kdg2 x sempat, husband yg tolong buat.

    yg aku buat hanyalah, masak for suri, iron baju and jaga anak. that's it. dah la aku dah x braesfeed dah. teruknya!

    oh..i feel bad. sigh.

    ReplyDelete
  4. lilia... aku pun nk merintih jugak la... selama ni merintih dalam hati je. huhuhuhu...

    semenjak najib buat insurans, semua keje rumah aku buat. klu najib dulu ada tolong2 jugak but now semua aku take over kekonon utk support husband. alasan nya dia nk focus 100% carik duit so aku tak boleh nk kacau dia.

    rutin aku, pagi bangun siap2 pegi keje, siap kan insyirah antar umah mak aku, balik keje start laundry, kadang2 2 trip. sebab ada setangah baju mcm baju insyirah n baju keje aku ngan najib aku basuh tangan, pas tu sidai. kain yg jemur sebelum tu,lipat. aku basuh kain selang sehari dengan lipat kain. so aku mmg dah tak larat nak masak. aku akan tapau nasik n lauk dari umah mak aku utk insyirah. itu belum kira insyirah nk tu nak ni, poopoo la tumpah kan air la, sepah kan rumah dgn toys lagi... malam tido mesti bangun sekurang2 3 kali buat susu sebab insyirah akan bangun nak susu.

    kadang-kadang pun aku rasa mcm tak larat sgt & merungut tapi nak buat mcm mana dah mmg tanggungjawab seorang isteri... we can do it, lilia!

    uppsss! comment berjela-jela... sorry !

    ReplyDelete
  5. ala2 dear..jgn la merintih sengsorang hehehe..ko tau tak yg sume wives cum mommies in this world feel the same way too sometimes..kalu kite asik nak tgk apa yg kite x buat..apa yg spouse kite x buat..life mmg x akan perfect..look at the different view plak..apa yg kite dah buat and apa yg spouse kite dah buat..kite akan rase lebih bersyukur that we have a life better than the others..redha dgn apa yg Allah dah bg kite..dats wat i alwiz do when sometimes i feel like you feel..cheer up babe..we are all supermoms to our kids okey..

    ReplyDelete
  6. to lilia,
    i have been yr silent readers seen u have khair. i hv a baby same ages, earlier by 1 @ 2 weeks, maybe.
    samalah i felt easily tired. selalu berangan nak masak itu ini, siap google resepi etc, beli groceries, end up lauk dlm fridge berbulan2, vege selalu terbuang jek, makan kedai, even masak pun as simple as ayam goreng, msk kari sekali jadik sepuluh kali xjadik hmmm teruk..my husb did laundry, i lipat baju but nak simpan baju dlm wardrobe pun seminggu baru setel. huih..
    i dunno how other mommy handles their kids, but i do felt regret, dah la baby hanta kat org, right after arrive home, nak store milk dlm fridge, baby dah menjerit2...nak cerita panjang sgt haha...but main point i think mmg kena sabar lah, & maybe to become super mom as our mom, for me take zillion yrs huhu...

    ReplyDelete
  7. hi lilia...aku ni salah sorang silent reader ko...aku rasa, ko dah cukup bagus dah tu...aku ada anak yg nak masuk 2 tahun gak...sempat bf dia dlm pantang jek, but look at u...sampai 11 bulan ++ still bf ur son...
    bab mengemas, memaska n so on...kita sama jek...aku pun rasa cepat letih but byk je kerja nak buat bl balik rumah...
    dulu hari2 lipat baju, skrg 2 3 hari baru lipat tau..basuh pun selang2 hari basuh...masak??/sama la mcm ko...jarang sekali...sometimes kesian kat hubby n ank...but i think at least kita dah cuba our best to settle everything we can!!insyaalah, one day we will be greatmom to our kids...

    ReplyDelete
  8. tina, -- well babe, lepas dah keluar cikonet lagi sorang tuh, ape lagiiii.. melaram habis2an laaa babe! anak dah 3, takyah nak risau2 kembang kempis dah pasni.. hehehe.. unlike me, kadang2 nk beria nk kurus pun dok fikir 2-3 kali sebab tak abes lagi beranak.. hehe.

    ashra, -- thanks ashra. biase lah, once in a while, tiba2 rasa down. huhu. anyway, true.. its not easy to be a wife, a mother.. and yes, aku ade bace article yang before we manage other people’s expectation, we have to manage our own expectation first. i.e. we cannot be too hard on ourselves :)

    iyma, -- sebab ko tak duduk sendiri iyma.. so its ok to not to cook for your husband.. don’t be too hard on yourself k? :) anyway, i think mari kita beramai2 bersyukur that husband2 kita takde pemikiran kolot macam dulu whereby to all man, every house chores are the duties of his wife.kan? kan? please don’t feel bad ok.. i’m sure we all must have done our best. and that as long as we have the desire to improve, kira takde lahhh dok fikir nak stay macam ni je kan…, then things should be fine… :)

    ReplyDelete
  9. yannie, -- takpe… komen laaa berjela2 lagi.. aku suka! :)

    anyway, aku paham perasaan ko.. kadang2 aku rasa macam tu gak.. like we are the one who has to sacrifice for the sake of our family.. gila lah aku respect ko siap ada basuh tangan lagi.. aku seboleh2 sume masuk washing machine, just pandai2 pilih option untuk baju2 yg fragile ke ape..

    huhu.. and tu lah kan, bila anak makin besar, makin lasak, mesti makin challenging kan.. belum lagi ada anak 2 – 3.. isk.. takpe lah yannie, we are not alone in this.. and if others can do, we also can do ok! :) bersemangat!!! i guess with a bit of appreciation, even a little, will make things better betul tak? so mari lah kita educate husband2 soh belanja makan ke.. shopping ke.. or ape2 je lah to let us know that they do appreciate our effort to keep the family happy and in place.. (wahhhh pandai nye aku berkata2.. hehe.)

    yantie, -- thanks dear for your words of comfort! :) masa tu tengah down…now dah ok dah… rasa more positive.. hehehe and yes, we are all supermoms to our kids..

    ReplyDelete
  10. anonymous 1, -- hi there! :) thanks for reading my blog.. and omg, we are SO the same when you cakap pasal slalu berangan nak masak itu ini tu.. cita2 tu ade kan? i pun slalu bersemangat beli barang2 nak masak, then sudahnye tak ter masak pun.. bende2 yg boleh masuk freezer takpe lagi.. tapi macam sayur2.. then bawang2.. sume busuk mcm tuh saje.. isk. memang penat… balik kerja.. nak settle makan.. nak transfer susu.. basuh botol2 susu.. then nak kene tidurkan baby pulak.. by the time baby dah tidur, kita pun dah penat kadang2 tertidur sama…

    but anyway, its good that we realize that we need to improve more.. so i guess given time, things will definitely get better k! :)

    anonymous 2, -- hi you! thanks sebab baca blog ni.. :) hey please don’t feel bad that you are not able to bf your kid.. i;m sure you’ve done your best and look at the brighter side, at least dia sempat menyusu badan 2 bulan.. kan? kan? :) and indeed lepas bace komen2 korang, baru rasa that i am not alone in this.. and kita semua pun rasa benda yg same.. huhu.. and yes, sejak ada anak ni memang cepat rasa letih.. give yourself some credits k for the things you’ve done.. as for me, i do laundry only once a week je tau.. :P and lets keep our fingers crossed that one fine day, we will definitely be there -- a greatmom to our kids.. insyaAllah…

    ReplyDelete