Pages

Friday, 21 May 2010

The one with... going random.

Hi ! I so want to update my blog but sayang sekali, masa selalu tidak mengizinkan.. Akan tatapi, memandangkan waktu lunch hampir tiba dan today's Friday which means mojo level is going down the drain, maka today is an exception sekarang juga saya updatekan.. *cewah!*

Anyway I'm pretty much getting the hang of it already -- life with the husband, baby and workload in it, I mean. And this week, I've started to include cooking back into the routine. But of course not everyday (yet) lah. Kerol and I have had enough with outside food already *bleurghhh*. A sardine-omelette-fried vege meal -- though very basic and simple -- can be very satisfying simply because it's home-cooked.. *nice!*

Butttttt, macam agak susah jugak ye nak make cooking become part of the daily life. Because it all depends on the baby. Kalau balik kerja tu dia macam meragam nak attention.. then nak menyusu and all.. Dengan penat nye lagi.. By the time nak start masak, dah lambat sangat pulak.. Nanti nak kena cuci pinggan2 and whatnot lepas masak + makan... Hmmm.. I mean, I'm not complaining here.. Seriously I want to be a good wife to hubby who cooks dinner for him, and at the same time be a good mother to Khayr who attends to his needs regardless. Because during weekdays, I only get to spend time with him only upon returning back home from office. tsk.

So out of curiousity I'm just wondering how the other working mothers deal with this ya? Korang sempat masak tak waktu balik kerja? Who knows, you can motivate me that I can do this too. huhu. Or otherwise, you can let me know that what I feel is actually normal.

Anyway.

Khayr is 3 months old already, going 4 soon. And my marriage is reaching it's 1 year milestone in 9 days time. Woo hoo! Talking about how fast time flies huh?

Khayr has shown so much progress since he was born, in fact there are just too many for me to even list them out one by one here. But among the obvious ones, he's learning to roll over his body now. So funny to see him putting his best effort with the "urghhhh" "arghhhh" sounds.. hehehe. Go baby go!

He also likes to 'yell' with a different kind of tones, testing his vocal I think. Baru sedar and rasa best ada suara agaknye.. Hehe.. Seronok sangat 'menyembang' dengan baby, sampai kadang2 boleh bring tears of joy to me sebab terlalu terharu.. :P I have recorded a video of him 'membebel2' in his own very cute way, but I don't know how to post it up here.. Hmmm.

And another thing, he has started to show interest on watching TV, especially cartoons and advertisements. In the middle of struggling to roll over his body or crying to ask for attention, he can immediately stop and remained quiet for some time with his eyes fixed on the screen.. :)

So wanting to make full use of my *ahem* new phone, I downloaded all those free baby-related applications -- flash cards, songs, and such. And Khayr seems to love it, especially the ABC song, twinkle2 lil star song, and flash cards on animals with sound..

- 1 page specially dedicated just for those applications :) -

- baby Khayr getting leka with the ABC song, giving ample time for his mama and abah to get ready to go to work in the morning ;) -

His sleeping pattern has become more routine already, especially at night. But he will still wake up 3 / 4 hourly for his feeding.

Oh and it got me worried initially when I found out that once entering his 3rd month of life, Khayr has no longer poopoo everyday.. not even once in 2-3 days. But once / twice in 5-6 days! Sekali datang, mak aiii.. explosive I tell you.. Hehe.. Anyway I learnt that for a fully bf baby, that's normal. As long as the baby is happy, gaining weight, and not cranky, then there's nothing to be worried. *phew* :)

Eh tiba2 terbuat list pulak about his progress.. Huhu.. (actually a mother can just go on and on and on when it comes to the baby kan? :P)

Alritey, I better stop now. Want to go for lunch, then focus on work with the hope time will pass by so quick it's the end of office hour already!

Happy friday people and enjoy your weekend! Till later~*

9 comments:

  1. Hi Lia,

    Trust me, sejak ada baby nie - nak masuk 2 yrs dah, I am still having difficulty nak masak bila balik kerja.

    Only on weekends, I do cook, tapi itu pun very rarely. Very very rare...

    So, kita bukan gagal, it's just that we do try as best as we can.

    Oh another way, my mom selalu buat, masak banyak during the weekends, just panaskan during weekdays.

    Or, buat semua rencah - rencah siap dalam fridge, macam cili giling, bawang kisar and what not - nak masak ayam, take out from frozen fridge and masukkan kan ke bawah. By the time, you balik petang, campak aje semua tuh.

    Tapi, as for me, macam macam my mum nyer petua, I sampai rumah dah lambat and penat, I tak larat sangat nak masak.

    And true - sardin, with omelette and vege - memang sedap - kalah chicken chop and cheese cake Secret Recipe.

    ReplyDelete
  2. owhh aku sungguh bangga dgr kau still masih berkobar2 nak masak balik keje and try very hard not to make excuses! syabas :)

    aku sejak ada anak, mak pon kat rumah .. so kadang2 jek aku masak skrg. skill masak aku pon mcm dah hilang .. huahuahua. kalau aku betul2 nak masak baru aku warning mak aku awal2 biar xyah masak. hehe. ngelat kan .. :P

    kau tumpang makan umah jiran jek laa kalau tak sempat ;)

    huh, anak skang celik2 mata jek dah kenal i phone. hehe. aku pon nak download to make use of my newphone laa .. thehehe.

    hope to hear more on khayr ok. payah btol kau nk update blog skang ;)

    ReplyDelete
  3. emm..aku pun kagum dgn mommies yang keje,but trying hard tuk sediakan semua.wpun bz dan penat..mmg salute ar korang.aku pun tatau aku mampu wat ke idak..setakat ni,inilah kehidupan aku...huhu.

    hehe.lia,kalu khayr suka tgk tv,belikan DVDs tuk die. ada byk for baby development. Aleesya seawal 3 bulan,ada macam2 dvds. mula tgk sekejap2,da makin besar,makin die concentrate dan tunjukkan minat blaja..selain buku2 bagai..banyak 'sign' die blaja sendiri dr apa die tgk..

    owhhh..aku terjumpe ko aritu baru beli hp baru la ek....hehe.

    ReplyDelete
  4. *ahem jugak*

    - firstly, congrats pasal khayr dah start memusingkan badan dgn jayanya eventho tgn masih tersekat di bawah perut =)) ... means after this no more letak khayr atas sofa dah utk tido ... haih~

    - pasal berak tu juga no comment ... seriously ... hurmm ...

    - utk vids tu, create an account on youtube - upload the vids - n then paste the embedded code (same as uploading the pics) ... huhu ... =)

    *** maaf, entry kali ni terpaksa mencelah ... hahaha ... ok lepas ni jadi silent reader balik .... =P

    ReplyDelete
  5. akhirnya..we got update from u hehehe..well personally aku rase aku still can handle balik kije amik wazif n stat masak..tp rasenya masak time wazif kecik adalah sgt mudah compared to now wazif yg dah besar..coz time baby aku bole letak dia dlm rocker n bg apa2 toy then letak tmpat yg dia leh nmpak aku while im cooking..sambil2 tu main la ngan dia..most of time aku masak yg simple2 je..plus syazwan ok if aku x msk nasi..so aku goreng je la mee,kew teaw,pasta or habis mls pon aku wat sandwic ala2 subway hehehe..sbb wazif x mkn pon..

    cume bila dah besar ni..aku kena kejap2 tgk depan..coz if silent jer sure dia tgh main apa2 yg x patut dlm bilik such as make up aku ke..perfume ke..or brg2 papa dia la..sigh..tp skang mmg kena masak coz wazif tgh suke nk mkn..so hr2 la kena msk nasi lauk air2..

    dats why i love working with gomen..aku adalah sgt jarang balik lmbat huhuhu..most of days i can go home on time at 5pm..tp ade gak la kena balik lewat..kadang2 je hehehe...

    ReplyDelete
  6. aku pun sama jugak, (so ko tak kesorangan) aku rasa aku dh sgt lama tak masak & aku rasa nk muntah dah makan kat luar. hari2 beli makanan luar. sgt jemu. dah penat sehari kat office pas tu balik umah nk basuh baju la lipat baju la, dgn anak lagi, time bila nak masak + najib tak nak makan nasik memalam. so tak kan nak masak utk aku sorang je mkn, nak tak nak beli la mkn kat luar. kekadang aku pun tak makan malam sbb malas nak masak utk aku sorang je makan. tapi kalau insyirah lapar aku buat pasta utk dia sbb dia suka mkm pasta n senang nk buat.

    tapi kalau mak mak dulu, balik keje terus masak, pas tu masak yg sedap2 pulak tu. mana dorang dapat tenaga tu ehh...

    khayr suka tgk n dgr lagu ehh, betol la ko beli dvd kids song tu, kasi dia tgk, mesti lagi dia suka. buku2 yg colorful tu, flash card ke, mesti best.

    sorry terpanjang pulak comment :D

    ReplyDelete
  7. zie, -- hi zie! hmm tu lah, even dah siap ade rencah and get the stuff ready, still, rasa penat tuh ada bila balik kerja.. esp i still bf kan si khayr.. so dengan nak pam nye lagi kan..

    anyway, will try to improve things slowly.. i think this kind of thing, if you get support from the husband is much better.. takde lah rasa macam teruk sangat diri nih kan.. huhu..

    thanks for sharing zie! at least i know that i am not alone.. :)

    farah, -- hoho aku pun bangga dengan diri aku :)))

    haha bab tumpang rumah jiran tuh, skali skala boleh laaaa.. kalau berkali berkala boleh mendatangkan marah! :P

    tu lah budak zaman sekarang… (heh padahal mak bapak yang start dulu :P).. and wowaweeee somedy’s having new phone too! sila lah make full use of it ye..

    okie dokie will try to update as and when i can.. :)

    ashra, -- tu lah kan.. aku pun kagum to those working mother yang boleh sediakan food for dinner lepas balik kerja.. huhu. well, you’ve chosen to be full time domestic engineers, so be happy and enjoy! :) not everyone can afford to do the same tau..

    tu lah, nanti nak start belikan DVDs untuk dia.. and masukkan Disney Channel.. :)

    hehe yang time jumpe aritu tengah beli cover baru.. hehe.

    ReplyDelete
  8. maxXximus, -- *ahem* adehhhhh pembaca senyap ke selama ni??? *uhuk2*

    anyways.

    - tu lah pasalllll… pasni kene slalu tengok2 dia takut menggelupur tangan tersekat bawah perut.. hehehe.. tapi tu lah.. dengar cerita skill baru dia nih hanya khas untuk dipertontonkan kat mama & abah dia je.. :D

    - pasal berak tuh, hahahaha.. takpe.. biar akak yang komen kan.. memang explosive kan.. cedera parah awak dibuatnye.. hahaha.. kitorang pun dah pernah kena.. tapi kat katil lah.. awak special sikit, kat badan terus.. :) dia sayang awak lebih tuh.. (as compared to other aunties & uncle.. not to compare with mama & abah dia :))

    - thank you for the tips untuk upload video tuh.. tapi ade few more kemusykilan lah.. takpe, nanti tanye personally.. :P

    - sila2 lah mencelah lagi lepas2 ni.. :) and ohoiiiii awak ade blog jugak ke? kasik sharing is caring sikittttt… 8)

    zuri, -- but i don’t get any updates from you! ;)

    anyway, thanks for sharing your experience, it kinda motivates me a lot.. though working time tuh macam agak tak sama jugak lah kan.. huhu.. aku slalu paling awal balik pun kol 5.45pm or 6pm, kol 7 lebih jugak sampai umah.. by the time dah sampai rumah nak susukan khayr, takpun if khayr tidur nak kena pam susu pulak.. so macam a bit penat to proceed with cooking.. hmmm macam best je kan the idea of working with govt.. :P

    but you’re right, now should be the easiest time, sebab khayr bleh dibiarkan left alone with his toys in front of TV… kalau dah aktif macam wazif skang nih, lagi tak memang tangan nanti kan!

    yaNNie, -- thanks yannie to let me know that i am not alone when it comes to this.. :’) memang pun, hari2 makan outside food rasa cam kembang semacam je tekak.. and sangat tension part nak decide nak makan apa.. aku tanye kerol “nak makan ape malam ni?”.. dia tanye aku balik, “entah.. dia nak makan ape?”.. then aku akan tanye dia balik “ikut dia lahhh..”.. and on and on and on.. amekkkk sampai kesudah susah nye laaahhhh nak decide nak makan ape sebab punye lah dah muak dengan option yang ade.. huhu..

    tu lah kan, mak2 kita dulu memang hebatttt.. eh tapi mak aku memang dari dulu full time housewife, so aku tak sure working mothers zaman mak2 kita dulu cemane.. hmmm.

    takpe, sila komen panjang2.. aku suka! :) ko tuh, bila nak update blog panjang2… ?

    ReplyDelete
  9. i want to see more pictures of the baby boy!!

    ReplyDelete