Pages

Monday, 12 April 2010

The one with... updates :)

  • It's my first day back in the office yaw! Huhu.. This morning was a bit chaotic because Khayr refused to continue his sleep after he woke up at 6.30am (normally after feeding, he will sleep through until 8 / 9 am).. So Kerol and I had to take turn to get ready, and I got a bit kelam kabut having to iron my tudung + sort out Khayr's milk + sort out things to bring to office (breast pump + my fridge-to-go bag).. Haisshhh next time kena buat all these siap2 the night before...

  • Anyway, things have been pretty manageable so far.. Nothing major on my plate (yet) and I managed to join my colleagues to go pump BM and feeling pretty comfortable (and great) about it.. Next session is at 2.30pm.. I hope I can continue doing this until Khayr reaches 6 months the least.. *amiiiiin*

  • Oh ye, need to polish back my english lah.. After being away for 2 months++, my england is no good already lah.. Tergagap2 communicate ngan bosses + officemates harini.. Haisshhh~~

  • I am SO1000x thankful that while both Kerol and I are at work, Khayr is taken care of by my MIL on Monday + Tuesday, and by my mom on Wednesday, Thurs, and Friday.. So takde la risau ke ape.. Cume tu lah.. RINDUUUUUU !!! *sObs* :'(

  • Oleh sebab rindu, I want to write some updates about my baby okie dok.. :)

  • First thing first, he has turned 2 months on 5 April 2010.. hip hip horey!

  • Some time a couple of weeks ago poor my baby Khayr was down with minor flu + cough.. I was infected too but it took only 2 days for me to get recovered.. Susah ye if diri sendiri tak sihat to take care of a sick baby at the same time.. What a challenge..! Anyways. I was a bit frustated in the beginning because I had this expectation that a fully breastfed baby wouldn't and shouldn't fall sick so easily.. :( But then I learnt to feel grateful that at least it was a minor one.. No fever + no crankiness.. We brought him to Klinik Idzham at first but after 5 days, there were no signs of recovery.. So we brought him to Gleaneagles instead, and there, within 3 days je Khayr dah baik... Haishhh ubat pun ada double standard ke??? Whatever it is, SO1000x thankful that Khayr dah sihat... =)

- saje2 posing kat Gleneagles while waiting for doctor.. hehe.. comel jer.. padahal bukan kena warded pun.. saje mama + abah dia tucked him in to take picture ;P -

  • Khayr tidur sangat2 lasak yer... See pictures below:

=)

  • Lately we noticed that Khayr suka sangat meleleh2 air liur + nak hisap jari abah dia.. And we learnt that Kerol masa umur dia baru 3 bulan dah start tumbuh gigi, so we bought teether for Khayr.. mane lah tau kan.. kot2 mengikut abah dia jugak tumbuh gigi awal ke.. ;p

- see, sangat bahagia dapat teether -

  • So far Khayr didn't make any scene everytime we brought him out for an outing.. He's survived a wedding, Sogo, KLCC, Jusco Wangsa Maju, Jusco Aeon AU2, and Wangsa Walk.. But those were only a short trip.. During the recent weekend, with 2 times of diapers changing and 3 times of BF-ing (at one of the IKEA showrooms included :P), Khayr has survived a 6 hours outing to The Curve + Ikano + IKEA... yeay way to go my baby boy!! =)

- muka happy before nak keluar pergi jalan2.. -

- muka eksyen konon taknak tidur.. (note: Khayr ni suka lawan ngantuk.. ikut perangai mama dia masa kecik.. :P) -

-muka tidur dalam keadaan eksyen.. hehe.. tewas juga akhirnya... -

- finally, a photo of me with my baby :) -

- khayr giving his big laugh =) -

- refused to stay in the stroller -

- unless kalau dah mamai2 baru nak dok diam2 dalam stroller tuh.. :) -

- the big K bullying the little K at IKEA ;P -

  • Okie dokie, lunch time's up! Need to get back to work.. One of the things about having a baby is I learnt to be more discipline with the timing.. Huhu.. Can't wait to go back at 5.30pm! Saya rindu sama itu Khayr tomei tomei bam bam..

  • Till later~!

16 comments:

  1. mesti seronok kan. kehidupan bersama seseorang 'baru'..

    oh.. beshnyer...

    ReplyDelete
  2. eee series comel gilaaa. gerammmm hihiih
    dan gamba lasak tu mmg tak bleh blah hahaha esp part yg tutup dgn kelambu tu. kihihihi comel je kepala dah terkeluar tiba2. qalif pun lasak gak. tapi belum sampai tahap melebihi tilam lg la. hhhehe

    ReplyDelete
  3. alaaa... lilia pas ni pakai tudung yang sarung tu je, x yah susah2 nak gosok. hihihihik!

    nasib baik mak ngan mil ko dekat. boleh la jaga khayr. klu x susah jugak. nk kena carik org jaga or nursery. tapi khayr tido mmg lasak, boleh tersasar dari tilam tu. bahaya klu tido atas katil. tapi yg kepala dia terkeluar dari kelambu tu sgt kelakar n sgt cute. aku x abis gelak sesorang tgk gmbar tu. hahahahaha!

    selamat bekerja! :D

    ReplyDelete
  4. nangis tak nak gi keje masa 1st day? hehe

    mak ooii! khayr ni lasak gile time tido.. gelak sakan aku tgk kepala dia bleh terkeluar dr kelambu..suri pon tido lasak gak..tp selalunya just selimut dia ntah ke mana2 & kepala dia x duk atas bantal dah..hero yg sorg ni lg power! :D

    muka dia gigit teether tu adalah sgt comel! geramnyer..

    baiknye khayr nak duk dlm car seat..and muka dia mmg muka berlagak kononya nak tgk luar je smpai ikea..haha..last2 tido :P

    ah..aku pon ridu suri..huhu

    ReplyDelete
  5. hi,lilia!

    i think,its not too late to wish of both u,congrats!
    hehe..

    khayr is soooo cute and adorable..
    bes jadi mummy kan..wpun bz ibuatnya,tapi hepi tgk anak tersenyum....

    ReplyDelete
  6. i love love love gambar kepala terkuar dr kelambu tu!!! :D

    ReplyDelete
  7. nape x approved comment aku smlm? ke x received? waaaa penat aku tulis panjang2 bodek kau & khayr yg chomel itewww ............ huhu

    ReplyDelete
  8. seronoknyer mak yg jaga baby kan! lucky you! baby khayr sangat comel..k emy raser macam ikut muke awak je..comel!..

    ReplyDelete
  9. ade 1 gma tu muke die dh mcm si firdaus plak..hehe..klo rajin2 jengah la kt washura.blogspot.com,i dh start amek tempahan..kot2 la berminat..hehehehe..

    ReplyDelete
  10. ya Allah ikut sapa tido buas cenggitu?? hehehe...anyways, happy for u guys..a job well done!

    ReplyDelete
  11. hi lia...muke khayr mcm muke ko la..comel nyer..ye anak lelaki harusla lasak mcm tu..teringat plak wazif yg 2-3 kali jatuh katil sbb tdo lasak sgt..lucky x de pape..having a baby is great rite..njoy!!!

    ReplyDelete
  12. wow very nice photo of lia n khayr, hehe

    ReplyDelete
  13. hahaha. i love the muka eksyen tuu!and will you look how much he's grown!aww.

    ps: and btw miss lilia, am looking forward to reading more updates from you too!!

    ReplyDelete
  14. ~LIZA~ -- thank you! :)

    yantie, -- lets pray that your time will come soon too okie!! :)

    PixiePwincess, -- haha tu lah pasal.. ntah ikut perangai sape ntah tido lasak nih.. (not me! hahaha)… i guess baby boys memang macam nih kot?

    yannie, -- itu lahhhh.. dah try.. tapiiiii rasa pelik lahhhhh.. rasa macam tak masuk ngan muka.. mungkin kah kene beli yang ariani punye? :D

    tu lah.. nampak gaya nak kene beli katil khayr siap2 ngan palang tuh.. bahaye sunggoh nih.. :P

    iyma, -- pukul 4pm baru nangis.. :P awal2 tuh konon macho lah.. haha..

    ashra, -- eh haiii!! thank you thank you! itu lah, being a mother nih memang challenging, but very rewarding :) and welcome to the blogging world.. will definitely drop by some comments whenever time permits k!

    tina banana, -- hahaha itu lah pasal.. ;) so, hows your first day coming back to work? eeeeiii tina, I tak jumpe maryam lagi lah.. bila lahh nak jumpe niiiii…

    ReplyDelete
  15. farah, -- ngaaaa tak dapat punnnn??? bodek laaa lagiiiii… ;)

    kak emy, -- tu lah, Alhamdulillah both mothers stay nearby.. :) anyway thanks… and yeay, kak emy is one of the few yang cakap muka khayr ikut muka saya.. :)

    siti ashura!, -- baik lah ! :)

    concorde, -- hahaha definitely not me! :P anyway, thank you thank you.. bila you nak dapat hero nehhhh? ;)

    zuri, -- yeah, another yang say khayr follows my features! :)

    anonymous, -- thank you!

    aimie, -- hahaha kan? :)

    ReplyDelete