Pages

Tuesday, 23 March 2010

The one with... my typical first half of the day now..

It’s 2pm and only now I can lay my hand on my laptop.. Hmm lets take a peek at what I’ve done so far, i.e. what would be a typical first half of the day for me now as a (still on maternity leaves) mommy..

6am – Woke up to Khayr’s crying, signaling that he’s hungry. Fed him.

7am – Played with Khayr while waiting for Kerol to take bath and get ready to go to work.

7.30am – It’s my turn to take bath. Kerol went downstairs with Khayr.

7.50am – Went downstairs, sorted Khayr’s dirty laundry, prepared (simple) breakfast for myself and Kerol.

8.15am – Had my breakfast and Kerol had his while putting Khayr to sleep.


8.30am – Kerol went off to work. I was left alone with Khayr.

9am – MIL came to bath Khayr.

9.30am – Fed Khayr to pacify him because normally he will cry during the process of getting him ready -- something I hope it’s just going to be a temporary thing with Khayr. huhu.

10.30am – By this time only Khayr was in his deep sleep.. *phew* It’s a norm for me and MIL to take some time to put Khayr to sleep because Khayr suka laaa nak melawan mata dia yang ngantuk tuh.. Kadang2 sampai merah2 mata dia tahan mengantuk.. Huhu.. Then MIL went back home, and I was left alone with Khayr again. Check email + facebook kejap, then basuh baju2 + napkin + tuala Khayr, sidai baju2 Khayr, sambung lipat baju myself & Kerol (semalam tak abes lipat), sorted pinggan mangkuk kat dapur, kemas2 ape2 yang patut, pam susu, and make myself a cup of warm milk.

12 noon – Khayr started to make that cute “ehek ehek” sound.. :) Hold him in the arms and played with him for a while until he cried out loud -- a sign that he’s hungry. Fed him but can tell that he looks uncomfortable sebab asyik terlepas je from latching on. Check pampers, ade “hasil”… So basuh berak dia, tukar pampers, and back to feeding him.. Again, it took a while before he really got into his deep sleep.


1.30pm – Khayr dah tido… and here I am, having my 'me' time while waiting for MIL to call when it’s the time to come for lunch… :)

So, there goes… Quite hectic (for me) because Khayr ni jenis yang nak berpegang bila dia berjaga.. and masa dia tengah tidur tuh, kalau dia ade merengek2, nak kene tepuk2 dia sampai dia tertidur balik… So most of my time was spent attending Khayr.. And ni nasib baik MIL offers to (still) cook lunch for me.. Sebab masa pantang memang la dia prepare kan lunch.. Can’t imagine if I were to prepare lunch for myself bila dah abes pantang nih… Macam tak sempat je? Oh well, if other mothers can do, why can’t I ye tak? Huhu.. Slow2 win the race! :P

And normally people say, when the baby sleeps, the mother can take a quick nap also.. But, to me.. Entah, tak reti laa nak tidur siang.. Lagipun masa baby tidur la I can take the time to do other things kan… Oh ye lagipun masa susukan Khayr (sambil baring), I normally will fall asleep as well.. So tu kira nye a quick nap jugak lah kan? Hmm...

Anyway, the above was what I did today this morning.. Esok, lusa, tulat, tonggeng, I will never know yet... Cause baby's habit and sleeping + feeding pattern might change as time goes by.. Huhu... And seriously can't imagine how things gonna be when I'm going back to office later mid April.. Must make a note to ask other working mothers how they go through theirs..

Okie dokie, can’t afford to be long here.. Nak pergi basuh pam susu and cawan2 yang ada kat dapur tuh (I drink lots nowadays!)…

Till later~*

7 comments:

  1. heee mgg hectic yr morning!i sgt kagum coz u hv the time to juggle n sort out the laundry in between...

    n true, baby's sleeping pattern does change. before this qalif boleh tido the whole night and only wakes up for his feed. but 2 days back, dia suka berjaga tgh2 mlm. sometimes until 5am! uuu sabar jelah. n the next day whole day pengsan!

    btw do u hv problem yg mcm if we let our baby pacify kan, pastu dia tertido...n baru kita nk tido, dia dh nangis blk nak susu. it happen to me often sampai kdg2 naik mls nak bfeed direct. nasib baik stok susu pam mmg ada, so after few rounds of breast-sleep-cry, i gave up. sumbat botol, dia minum n terus tido! which makes me wonder, susu i tak cukup ke apa ke... hmmm

    ReplyDelete
  2. lilia..congrats on your newborn.u are very lucky coz your MIL dok dekatkan.hubby pun g kerja lambat.bole tolong apa yg patut.mcm saya ni dok jauh ngan parents.laki pulak asyik outsation..kalu g kerja pun lepas subuh baliknya malam.huh mencabar sungguh kita nk buat semuanya..tp yg penting kena positif and sabar.haha..takut kalu 'ter'meroyan pulak.

    ReplyDelete
  3. lia,

    Sajer curious nak tau.Noticed khayr tidor meniarap. mmg baby elok tidur meniarap yer?sbb aku tgk anak2 sedara aku tidur telentang..tapi kena tgk2 kepala diorg selalu, sbb katanya takut kemek sebelah..hihi..

    -irna-

    ReplyDelete
  4. khayr adalah sungguh chubby!!! gerammm

    ReplyDelete
  5. suri pon suka tahan mata..espesially bila ada ramai2 org keliling dia..dia pon cam sibuk nak join org lain..pdhal kejap2 dia terlena sbb ngantuk sgt..mata pon kejap bukak kejap tutup..

    bagus sungguh khayr jd alarm utk korg! suri larm yg sgt awl sbb dia selalu bgn kul 4-5..by 6 tu dia dah in deep sleep smpai kul 8-9 time dia mandi..kdg2 lajak smpai kul 10 tu! (ikut perangai aku susah bgn pg..haha)

    ko duk sendiri, so semua buat sendiri..aku ni bila la nak buat semua sendiri full time..dah biasa ada org tolong, bila kdg2 mak aku balik kg, haaaa huru hara aku! padan muka..heheh

    ReplyDelete
  6. PixiePwincess, -- alaaa laundry si khayr ni je.. tak banyak punnnn.. and lipat kain tuh pun sikit jer.. coz kain baju myself + hubby je.. :)

    itu lah.. dulu ade satu musim tuh khayr pun berjage malam.. tapi kitorg dah train dah soh dia tdo malam.. kol 11 macam tuh dah bawak dia naik atas and dok dalam bilik tutup lampu sunyi sepi so that he gets the idea, its night time.. and siang pulak even if dia tdo, takde nak tutup lampu or perlahankan TV so that he knows its day time… alhamdulillah skang dia cam paham..

    yang pasal a routine of bf-sleep-cry tuh, a’ah i’m experiencing it too… but more like bf-senyap kejap-berjage je takmo tdo-its feeding time again.. kinda tiring but so far i layan kan je.. sebab sayang nak gune stock susu! ;p i think its not about susu sikit (coz i read you managed to pump 3oz – 6oz kan)… its about his demand kot.. sebab kalau direct bf kita tatau bape banyak masuk perut dia.. if guna botol konfem we know he’s getting the right amount he needs.. well, not sure how true, but that’s what i think it is.. huhu.

    mira, -- hi there! thanks.. hmm in a way yeah i am thankful i have my MIL around, alhamdulillah.. itu pun ade masa2 yang rasa nak meroyan.. huhu.. so i salute you for being able to handle it on your own.. you hang in there k! that’s why they said syurga di bawah tapak kaki ibu…. :)

    irna, -- hoihhh rindu ko! ape citer? anyway a’ah khayr suka tdo meniarap.. tapi kadang2 ada tdo telentang jugak.. anyway if tdo meniarap kena slalu tengok2 kan jugak, sebab takut time dia nak alih kepala tuh from left to right (or vice versa) dia stuck tertutup hidung… and kepala pun nak kene perhatikan, also for the same reason –- takut terpenyek sebelah.. :)

    farah, -- bila nak datang visit lagi??? ;)

    iyma, -- oh ye ke? tapi kalau suri tahan mata, dia menangis tak? Coz khayr dia akan menangis.. pastu nak kene berpegang.. tu yang challenging sikit tuh… huhu…

    hoho fyi aku ni laaaaagi la susah bangun pagi.. and jenis yang berjaga malam.. but skarang that has got to change, thanks to khayr.. huhu..

    well takpe lah.. at least ko ada orang lain nak tolong tengok2 kan!! huhu.. huru hara skali skala takpe.. hehehe.. aku ni, haihhhh… nampak je rileks and cool kena jage khayr sensorang.. tapiiiii.. kadang2 tumpah jua air mata ku ini… huhu… :P

    ReplyDelete
  7. suri x nangis kalo tahan mata..cuma kesian la tgk dia..kejap2 dia pejam..pastu bukak balik mata luas2..pastu buat aktiviti kayuh beskal..time dia cmtu jgn cuba2 angkat dia or tepuk2 suh tido...haaa time ni dia akan menangis sepenuh hati..so, biarkan je...hehe

    haha..sama la..aku pon kdg2 nangis kalo duk sensorg dgn suri & dia asyik nak attention smpai x leh buat apa..

    ReplyDelete