Pages

Thursday, 4 March 2010

The one with... he who rocks our world...

Hello mello!

First of all, thanks so SO much to those who commented my previous post. Seriously it never occured to me that such a simple piece could touch so many hearts... :') To those yang tak pernah go through labor experience, I hope my entry didn't scare you guys. I mean, before I myself went through such an experience pun I've read SO many entries about sakit bersalin whatnot. But when it comes to my own time, seriously, tak teringat pun semua2 entry / experience I've read or heard. So the the keyword here -- go with the flow, and go with an open mind. Don't put any expectation whether akan bersalin normal ke, c-sec ke.. sebab if thing does not go as what you've expected, it can lead to frustation..

As for me, I was hoping that I won't need any labor assistance (i.e. forcep or vacuum).. turned out that it happened the other way around. So ada sedikit frust di situ.. Huhu.. Oh well, again and again, yang penting both mummy and baby are doing fine! :)

Talking about mummy and baby, boy this little baby really rocks Kerol's and my big world! Huhu... Crying is the only way he communicates to us.. When he cries, we learnt that its either -- he's hungry.. or he wants his diapers changed.. or he's having perut kembung.. But when he keeps on crying no matter how we've tried to feed him, or changed his diapers, or sapukan minyak telon / yu yee, that really set us to panic mode in the first order. Because we'll be scared what if it's because of something else, demam ke ape kan... Huhu.. Especially when it happened during the wee hours in the morning.. (-_-")

And if you must know, now we're back at our own house. I've done my 22 days of confinement at my mom's house, and the remaining 22 days will be taken care of by my MIL.. who will only pop by in the morning to bathe our lil Khayr and prepare tungku + hot water together with mak nenek daun for me.. and also during lunch time to drop off the confinement food. So the rest of the time I'll be left with Khayr alone, until Kerol comes back from work around 6pm the earliest if not later.

Now this little Khayr, it's so hard to attend his needs when he's in his crying mode. Especially when his diapers needs to be changed... I tell you, I can cry together with him because it is just so hard to change his diapers, wipe his bottom, then put on the diapers rash cream, then minyak telon / yu yee a bit on his tummy and then finally some lotion when all he does is wailing on top of his lung! *tSk*

And not to mention when he's hungry, he can get so impatient when he can't latch on properly to be breastfed.. Adoiiii la anak mama sorang nih... Bikin mama panic tau when you keep on crying... Huhu... :')

But all in all, to be able to look at his cute little face which is getting chubbier with each passing days...and with his eyes wide open... is so priceless.. =)

Both mama and abah love you so much Khayr... tomorrow you're turning to 1 month old, time really flies... We're hoping to be able to understand you much better with the little2 signs you're giving us, so that we'll be able to attend your needs without you giving us the ultimatum -- the non-stop crying.. Huhu..

Till later~*

p.s. Another 16 days to end my confinement period, can't wait!!!

8 comments:

  1. ko still mandi air daun mak nenek tu ek? aku dah stop dah..mak aku ckp dah sebln, xpe..just mandi air panas..tp diam2 ada jgk aku mandi air sejuk..lega! gile ah panas2 nak mandi air panas..huhu

    gelabah kan bila baby nangis non stop no matter what we did..pernah sekali tu, aku siap call mak aku yg tido kat bilik atas sbb aku takut tgk Suri menangis..rupanya perut kembung, so dia x selesa..hmm

    and..i experienced the same thing time tukar diapers Suri..aku pernah jerit kat Suri, "duk diam bleh x" gila x? hilang sabar aku..then dia mcm paham lak tu..bleh plak duk diam..tp lps siap sumer aku cpt2 angkat & mintak maaf kat dia..sbb risau dia takut kat aku plak nnt..haha..mummy dia garang..

    ReplyDelete
  2. mmg panic when baby keep on crying kan sbb kita tak tau dia nk apa sebenarnya walaupun dah buat semua benda. aku dulu, insyirah pun selalu menangis tgh2 malam sampai pagi tak tau apa sebab. tapi tak selalu la. seminggu tu dalam 2 3 kali (tu kira selalu ke? hihihihik) so aku, najib, mak n ayah aku akan bergilir2 jaga dukung ke apa ke utk kasi dia diam. sampai 4 bulan jgk la dia mcm tu. tapi kesian kat najib la nk kena berjaga sbb esok nya nak keje.

    penah time pantang aku rasa mcm nk campak insyirah sbb dia asyik nangis je, bagi susu badan dia hisap pas tu nangis lagi, aku dh la sakit, tension aku, tu yg sampai nk campak dia kat bawah tu...

    orang tua2 kata la, dia nangis sbb syaitan kacau, but i'm not sure betul ke tak. tapi mak aku dok pasang la cd2 org mengaji.

    cousin aku, anak dia hari-hari nangis malam sampai pagi, hari-hari tau sampai umur dia 5 6 bulan. lagi kesian. pas tu nangis yg macam kena dera, nangis yang kuat sampai pegi berubat la dgn ustaz sbb doc kata dia tak sakit apa2 pun. and lepas2 tu dia ok dah....

    mak aku kata masa aku kecik2 dulu pun kuat nangis, maghrib je start nangis smpai mak aku pun nangis sekali x tau nk buat apa dah. agaknya insyirah berjangkit dari aku kot kuat nangis. hihihihihik!

    sorry comment terpanjang pulak. bila nk upload gambar khayr? mesti cute kan dah sebulan dah. nak tgk gambar dia senyum!

    ReplyDelete
  3. waaa..
    all the best lilia!

    kene jadi super penyabar kan.. kan..

    ReplyDelete
  4. maya at her early days pun mcm tu..she got me panicked too.:( but just think of this: as much as we taking the hard time trying to adapt their present into our life, its even harder for them. imagine for 9 months rasa safe duduk dlm perut kita, tiba2 kena face a whole new challenging world around them..kesian kat baby2 kita kan..:) which is why we are there to lead their way..insyaAllah, things will get better soon..you'll get use to it..dah 1 month old yer,good boy khayr!

    ReplyDelete
  5. iyma, -- hoho ngan mak aku dah stop dah.. tapi ni sebab tugas warden bertukar tangan kan.. so still lah mandi.. itu pun aku asyik carik alasan to skip.. sebab kalau nak mandi air daun mak nenek tuh kena tunggu MIL datang to prepare.. which can be quite late.. so alang2 dah bangun awal aku mandi je hot shower :)

    ohoiiii memang gelabah gile kotttt.. tambah lagi if dia nangis macam dah nak ilang suara dah.. huhu.. masa dok ngan mak aku, mak aku akan turun dari bilik to help out.. nih dah dok sendiri, menggelupur jugak lah kitorg.. huhu.

    and about tukar diapers tuh, SO TRUE!!! aku pun pernah hilang sabar and macam termarah dia cakap “nape nak kene nangis nihhh.. tukar pampers je kannnn.. ishhh..”.. pastuh time dia tidur aku tengok muka innocent dia terus rasa bersalah aku plak yang nangis2 mintak maaf.. huhu.. lepas2 tuh memang aku try to control tahap kesabaran.. they’re just babies aite… huhu.

    YaNNie, -- betul!!! sangat panic tau.. sebab menangis plak tuh macam sakit sangat kena pukul ke ape kan.. huhu.. so far Khayr macam Insyirah lah.. dalam 2 – 3 kali seminggu dia buat hal.. masa dok ngan mak aku, dia ada to help out.. skang ni terpaksa la aku and Kerol handle ourselves.. huhu. And true, aku pun sian kat Kerol coz dia nak kena pegi keje plak lepas tuh.. sebab Khayr kalau dia buat hal is dalam pukul 4 – 5 pagi macam tuh, then kol 8 baru stop.. tSk.

    aku pernah tengok rancangan ape ntah kat tv, ade jugak ustaz tuh cakap, baby nangis sebab setan kacau nak uji mak bapak dia.. sebab ye lah, bila 2-2 dah stress, bleh jadik gadoh kan.. wallahu’alam..

    aku time adik lelaki aku dulu, memang nangis hari2.. sama macam cousin ko, sampai 5-6 bulan jugak kot.. bawak pergi berubat sume.. orang kata kena sawan nangis.. ntah macamane dapat, itu aku taktau..

    anyway thanks for sharing, tak kesah pun comment panjang2.. aku suka je! :) at least i know that i am not alone.. huhu. Gambar Khayr tuh, kena tunggu abes pantang.. both the mothers (i.e. nenek2 si Khayr tuh) tak kasik publish lagi.. huhu.. macam artis gitu… hahahaha.

    ReplyDelete
  6. ~aboto~, -- itu lahhhh.. kene jadik penyabar.. for the future rewards.. :) thanks abot..

    mummy arissa, -- itu lah, aku ada baca kat mane ntah, babycentre kot.. baby kite pun experience 'trauma' once he's out of our womb.. so he himself is adapting.. orang kata, once baby is born, a mother is born too.. so sama2 kena belajar to understand each other... :)

    anyway thanks.. tak sabar nak Khayr membesar at least 4 - 5 bulan ke.. pastu membesar slow2.. time skang ni macam nak process tuh cepat sket.. hehe.

    ReplyDelete
  7. leceh kan mandi air daun2 ni..dah la bau dia lekat kat badan smpai ptg..benci..aku rasa aku bau mcm k*ling..haha

    kia bkn aku sorg jela hilang sbar dgn karenanh baby..tp tu la..kena belajar sabar..as u said, they're jus babies..and bila tido, muka innocent tu mmg buat kite syahdu..kan..kan

    ReplyDelete
  8. iyma, -- haha itu lah pasal.. tapi ni skang aku dah tak mandi air tuh dah... best! :D

    memangggggg.. tengok muke innocent comel dia memang buat kite jadi syahdu.. huhu

    ReplyDelete