Pages

Tuesday, 7 July 2009

The one with... jom main masak-masak :)

Ok, mengikut permintaan ramai orang yang meminta, here’s the recipe for the fried macaroni Kerol and I cooked on last Sunday.. (huhu macam tak percaya je I'm finally at the stage of life whereby I'm actually sharing a recipe with others.. *tSK*)

Bahan2

  • Bawang putih 4 ulas
  • Bawang besar 2 biji
  • Cili kering yang diblend dalam 2 ½ sudu besar (ikut la if nak kurang pedas, letak lesser and if nak pedas, letak more)
  • Macaroni yang bentuk comel tu (dalam separuh paket)
  • ½ cube of chicken stock
  • For the isi -- sukati nak letak apa.. Normally letak minced beef / chicken.. But the other day Kerol and I wanted something with seafood.. So kitorang beli sotong, lala, crabstick, and udang.. Nak carik mussels, tapi takde pulak..
  • Sayur -- sukati jugak nak letak ape.. I like something yang ada effect ‘kruk krak’ when you eat the macaroni goreng.. So I was looking for carrot, tapi carrot dah abes.. Hence the kacang panjang. Boleh letak mixed vege, or cendawan butang, or.. ape2 je lah yang rasa sesuai :)
  • Serbuk oregano
  • Cheese yang dah siap digiris .. Ntah ape ke ntah term nye.. Available kat cheese section in the supermarket..
  • Gula
  • Garam

Cara2 masak

  • Rebus macaroni
  • Rebus bahan2 seafood (kalau minced beef or minced chicken tak payah rebus dulu)
  • Panaskan kuali, masukkan minyak
  • Tumis bawang putih and bawang besar
  • Then masukkan cili kering yang dah diblend tu, gaulkan everyting together
  • Dah naik bau, letak isi (i.e. the seafood or minced beef / chicken) together with the ½ cube of chicken stock
  • Agak2 dah masak (won’t take long), masukkan macaroni yang dah direbus tadi, then gaulkan until sebati
  • Then masukkan sayur, campak gula, garam, serbuk oregano and cheese secukup rasa
  • Gaul2 kan until semua sebati
  • Siap!

:)

If you were to google for the fried macaroni recipe, you’d notice there are a lot of variations out there, so the above is my version.. I mean, me Mama’s version.. To which I found to be just nice.. Up to you if nak modify here and there based on your cooking knowledge k!

Senang je kan ? Selamat mencuba..! Ingat, if Lili@ can cook this dish, everyone else also can! :D (Coz I'm a lousy cook like that.. :P)

Till later…

12 comments:

  1. i love macaroini goreng!!!selalu goreng ngan spahetti sauce yang dah siap tu...hehhe...anyways, will do try this. *smile* thanks!

    ReplyDelete
  2. 1 thing yang aku perasan, sejak dah kawin ni, ko tulis blog pakai bm. sedang dilamun bunga2 asmara eh... kih kih kih...

    ReplyDelete
  3. babe,

    the seafood bit, kenapa nak rebus dulu? just curious.. :)

    ReplyDelete
  4. kak zue -- ohh really.. hmm kak zue try dulu, if you think the one with spaghetti sauce tastes better, do let me know k ! :) oh anyway saya sudah tahu your new work place ! ;)

    fieza -- huhu tu lah.. aku pun perasan jugak.. :P susah nak explain fenomena tuh... kekeke.

    tina -- hmm.. to me i rebus dulu sebab nak kasik lembut dulu.. especially the sotong.. and the lala.. nak kene rebus dulu kasi terbukak .. and all in all, nak make sure sume2 tuh dah betul2 masak la.. nanti goreng takyah lama sangat...

    ReplyDelete
  5. laling,
    aku cuba sedaya upaya refrain nak letak resepi kat blog aku (supaya senang ingat) tp the truth is hr2 duk google resepi br wakaka. thanks 4 the recipe :)

    Tp mmg sekarang kita ni dah macam masuk tahap mak-mak aaa (fasa meletak resepi dalam blog)..adehh malu nak ngaku dah tua.

    ReplyDelete
  6. chup. ko pegi blog tijah, banyak resepi sedap2. (tijah tu ada kat my link list)

    sekian. hv a nice day!

    ReplyDelete
  7. will definitely try it...

    memula bc entry lia...mcm ssh jer nk bt coz allergic sket ngn recipe yg pjg berjela hahaha rupenye explanation je yg lebih..bahan2 senang hehehe

    nk blaja msk...google jer kt web cr "masak sambal" then choose the easiest one....ie with the most simplest ingredient hahaha tu cara bb blaja msk...complicated recipe tgu pandai msk dulu ;)

    ReplyDelete
  8. thanks lia....baca resepi pung i dah tahu sedappp....sebab i tak pernah try lagik masukkan kacang panjang...mesti marvelous nie...

    ReplyDelete
  9. nak try this weekend!! :)

    ReplyDelete
  10. dalie daling -- tu lahhh.. dah tua dah kan kan.. tukar2 resipi bagai… adehhhh la…

    bibi -- hehe ok! selamat mencuba.. ! :) tu lah.. sorry lah ye.. biasa lah buat rancangan masakan kena membebel lebih sikit .. hehehe.. but u r right, bahan2 adalah simple je ! lia pun start belajar masak benda2 yang simple dulu.. :)

    zie -- really ? hehe sila try and let me know !

    iyma -- tak sedap tak jamin aaaaa… :) anyway let me know how is it k ! :)

    ReplyDelete
  11. lepas kawen entry psl masak2 plak .. pastu psl pregnancy plak .. pastu entry psl baby plak .. ;) makin maju ke depan .. :)

    ReplyDelete
  12. farah -- hahaha we'll see.. we'll see..

    ReplyDelete