Pages

Thursday, 25 June 2009

The one with... married life so far..

Hmmphhh.. ingat kan it’s easier to do work when office is almost empty, i.e. most people are outside having meeting or field work.. butttttt… sangkaan adalah meleset sama sekali.. Nak buat kerja pun takde mood.. Nak type blog pun takde mood.. Buat marketing call, takde orang angkat pulak.. Call client to chase for payment, pun client tak angkat.. Only one thing left to do, which I’m holding myself hard from doing -- balik rumah..

(Tengah bersabar lah ni, it’s another 3 hours to go I know..)

So percubaan untuk tulis blog setakat ni berjaya.. dah perenggan ke-3 ni.. Not bad aite… :)

Baiklah, teruskan.. (perenggan ke-4, weeee~*)

Hmm so how’s married life? -- that’s somehow the one million dollar question always being directed to me these days.. Oh, ada lagi satu one million dollar question, but yang tu nanti2 lah elaborate kat next entry.. (kalau rajin)..

Well, of course life has never been better :) Paling obvious, takyah pening kepala nak fikir time and place to meet up.. Sekarang ni hari2 boleh jumpa :) Except, of course when one of us is working outstation lah kan.. Lepas tu, dah takde curfew dah ! Title reporting officer telah bertukar tangan from mama to encik husband yang sporting (bodek sikit.. :P).. Like last week alone, on Friday I managed to pujuk rayu Kerol to go out for a midnight movie.. and on Saturday, we hang-out at mamak with our Gombak friends until wee hours of 2am.. BIG DEAL !! :)

Tapi tu lah.. sekarang ni dah jadi isteri, tak boleh lah nak buat perangai macam masa single dulu kan.. Like balik rumah from work, rasa nak melepek je atas katil takde buat pape taknak tukar baju tengok siling sementara nak tunggu mandi.. (yeah I do that.. :P) Or taknak buat ape2 but to bermalas2an depan TV or depan laptop layan TV series back-to-back sampai lebam bijik mata.. Or malas nak iron baju the day before and choose to bangun kelam kabut pagi besoknya cari baju untuk pergi kerja.. You know, all those kind of things lah.

Anyway, nak kata sekarang ni banyak sangat tugas nak buat pun takde lah lagi kan.. Kerol awal2 before married dah agreed, I don’t have to cook during working days… Only masa weekend je.. I know I know of course I want to improve to be a better wife kan, so I WILL start cooking during working days.. It’s just a matter of time, I know that.. (Kena laaa be defensive sikittt.. :P) Basuh kain, lipat kain -- that, I don’t have a problem to do.. Iron baju lah macam ada masalah sikit.. Sebab Kerol jenis biasa baju dia ber-ironed siap2 for the rest of the week / month.. I, on the other hand, my baju is ironed on a daily basis.. Takpe lah, slow2 we are creating our own ‘system’ at home.. Who does what and when… Where to put this and that.. House rules.. Brands of the household items.. etc... In terms of cleaning, agak penat jugak laaa menyapu satu rumah on a weekly basis.. But oh well, a wife’s got to do what a wife’s got to do aite… :)

Barang2 rumah pun, of course tak lengkap lagi.. Again, slowly we are completing the household necessities checklist..

Above all, the great thing is, though how incomplete the house is.. how imperfect the way we do things.. All these, are not as bad as it may sounds, as I get to go through it together with my lovely Kerol…. :) It’s the experience, the hard work, the effort, the accepting-and-giving.... that matters the most.. Like, makan nasik berlaukkan telur dadar and sardin, bersila atas karpet, and berlapikkan surat khabar pun was like the best dinner I've ever had...


That, makes everything seems so complete and perfect.. =)

15 comments:

  1. hi lia,

    biasa lar married life is all about give n take...pelan2 kayuh kan...anyway,hope u have a happy life ahead :)

    ReplyDelete
  2. dearest lia...
    hoish... reading ur entry ni mcm nak jer cepat kawin..
    Mr Right!! cepatt laa muncul!!!!! hehehe

    wah, married life definitely suits both u and kerol.. so happy for both of you!!

    ps: bila aku bole rasa pulak telur dadar and udang yg ko masak tue?? *wink*

    xoxo
    dayana

    ReplyDelete
  3. Lia,

    Mine was like yours too.. Bersila and bentang suratkhabar makan kat bawah.. Dah ada meja makan pun, si jai still nak makan bersila depan TV gak.. Ok, what's that other one million dolar questions.. Dah berisi ke? Oh, I hate that question...

    ReplyDelete
  4. wah...im sure u're enjoying the married life to the fullest skrg ni..oh i.am.so.jealous. nak kawin jugak!

    ReplyDelete
  5. frH belum bersalin lgJune 26, 2009 11:14 am

    xpe, slow2. 1st 3 months mmg kacau bilau .. nnt dah lama2 terer laa tu :)

    yg paling penting, selalu cuba utk improve diri. gud luck & enjoy your new life ;)

    ReplyDelete
  6. Lia,

    huhu ..lia thanks for d comment.terharu..mm rindu btul ngan ko sebenarnya..aku slalu jadi ur silent reader.that is d way to update myself bout u..hari ni aku beranikan diri nak comment.:)..btw, mana ko tau blog aku?..hmm..mmg rindu sgt nak jumpa ko,muni, has, oya ..sbb baru abis pantang, maybe ard next 2 weeks. will let u guys know k..

    ok, bak to d point...walaupun makan bersila dgn paper jer..tapi romantis n sweet sgt kan!lia, lauk colour itam tuh lauk apa?aku baru nak start blaja2 masak ni..hehe..ko terror dah tak?..another one.aku suka entry pasal honeymoon ko.cam nak pegi jerk tempat tu..:)

    ReplyDelete
  7. hmm.. i think the lauk irna was refrring to was sardin la kan.. u taruk kicap ehh? sedap tu, hehe..

    and lia,

    wow! u've cooked!
    double hoorahh!!!!

    :)

    ReplyDelete
  8. ohh am with u on this. to have dinner with the hubs right on the floor in front of a tele with a cat dipping it's furry face inside your drinking glass is BLISS.hahaha!

    and err, i think i did ask u the "other" million dollar question last night didn't i? whooopsy daisy :D

    ReplyDelete
  9. kak ila -- hi kak! :) itu lah.. slow and steady kan… thanks for the well wishes… =)

    seben dearie -- haishhh buat public announcement nampak ?

    hehehe ;)

    anyway thanks seben, your time will surely come one sweet day okie !

    ps.. takyah ngengade nak rasa k .. ko masak lagi sedap! =)

    farina -- oh ye ke ? never thought all the other newly married couples pun makan bersila beralaskan surat khabar :)

    anyway, about the other one million dollar question, actually i’m ok with it.. it’s just tengok how and who yang tanye lah kan.. tak kena cara, tak kena orang, memang i tend to feel annoyed… huhu. otherwise i’m ok to give my 2 cents.. :)

    fana -- i bet every newlyweds feel just the same way too! :) and please, don’t be… your time will come sooner or later ! =)

    farah -- hoihhh.. dah bersalin belum ni ?? last kau message aku adalah hari jumaat.. weekend senyap je.. i take it as not yet.. takpe takpe.. kasik baby lepak puas2 dalam perut kau tuh.. selesa sangat gamaknya… :)

    looking forward to receiving your sms SOON !

    irna -- laaaa selama ni memang ada bace blog aku keeeee… tatau punnnnn… ;) anyway ko kan link kan blok aku ke blog ko.. so aku find out yours through my statcounter.. dia ada tunjuk url2 yang ade link kan blog aku.. :)

    and i’m glad now at least i get to know update about yours.. bukan kepochi tau.. tapi reminiscing old friendship.. *tsk* rindu.. rindu..

    anyway, agreed with you.. benda simple pun leh rasa excited bila dah kawen ni sebab dapat go through such moment with the husband kan.. :) ohhh lauk hitam tu adalah sardin.. hehe.. tina’s right, kitorang letak kicap.. *ngeh3x* aku tak pandai masak lagi laaa irna, you know me.. :P dah lah tak pandai, tak start belajar pun lagi.. ish3x.. going to.. going to… =)

    ohhh aku tengok gak gambar2 ko kat bali.. suka jugak! tapi tu lah.. wish i can see MORE pictures.. .. *grin*

    tina -- hahaha you are right ! sardin taruk kicap and memang sedap! :D

    and yes tina, i’ve started cooking ! like.. big deal !!!!

    tapi lauk simple2 sudey… fridge belum sampai lagi.. takleh nak store raw mats lagi.. *alasan alasan..* hehehe.

    aimie -- you are indeed right, bliss is SO the word! :)

    and hey, don’t feel guilty for asking the question that night.. i started it first, remember ? *wink*

    ReplyDelete
  10. hehehe....aku rase memg normal kot if makan bersila..bentang suratkhabar...hahaha..
    takpe lia..slowly...

    aku lak starting from now..duk kumpul brg sikit2...fuhhh.....

    lauk sardin adalah heaven bile makan time panas2...haahah

    ReplyDelete
  11. normal lia..org baru2 kawin camtu,bak kata org pelan22 kayuh.makan nasik atas lantai beralaskan newspaper..most of the org baru kawin rasa..mee tooo
    sweet kan actually

    ReplyDelete
  12. aku jgk yg x pernah masak utk husband aku..can't believe it?? haha..believe it ok..sbb lepas kawen duk dgn in-laws berselang seli duk umah parents aku..then dia pindah johor which is umah xde dapur & segala peralatan memasak..tetiba aku rasa aku wife yg teruk..ish.. :(

    p/s:sila abaikan aku yg emo..biasalakan...heheh

    ReplyDelete
  13. eehan -- hehe tu lah.. so sweeeeet :)

    iyma -- eh eh ngan aku pun kau nak emo.. hehehe.. punye laaa kuat penangan kau nih ye .. :) anyway, of course you know you are not a bad wifey.. given your circumstances, am sure i also won't be able to find the opportunity to cook kan.. so don't be too hard on yourself k ? after all, memasak tu is one part of many other things a wifey has to do.. so chill sudeyyyy ! :)

    ReplyDelete
  14. haha..aku x emo dgn ko la.. :) cuma aku mmg suka emo x tentu pasal skrg..saiko..heheh

    ReplyDelete
  15. Bestnye dating makan lauk sardin ngan telur sambil bersila dgn suratkhabar etc2... macam picnic! So fun n romantic...venturing into the newlyweds life together.

    So as always i pun nak join berangan sekali lah kan n imagine myself in the pic. wah cambest je. tp tunangku tak reti makan with fingers lagi n lauk gulai sardin ngan kicap with scarambled eggs pun dia belum jumpa lg kot seumur hidup.. so short muvi berakhir disitu...haiyaa..

    lia, im so happy that ur enjoying married life. kesian gila akue tgk ur fingers kena rashes sbb basuh pinggan dgn axion yg tak best tu...guna dishwasher yg gel or liquid type nxt time k! trust me coz i like (not love) washing dishes...as opposed to ALL other house choresss...haha.

    May be both lived happily married ever after with many many little ones! xoxo

    ReplyDelete